U malom istraživanju o samosabotaži, koje sam sprovela u mojoj Newsletter zajednici, učestvovalo je 42 ispitanika. Na pitanje: Koji oblik samosabotaže najčešće prepoznajete kod sebe? čak 24 osobe, odnosno 57,14% ispitanika odgovorilo je da je to stalno odlaganje (prokrastinacija).

U mnogo manjim procentima pojavljuju se drugi odgovori: vrtlog negativnih misli, zatrpavanje obavezama/novim edukacijama, konstantno poređenje s drugim ljudima, nedostatak istrajnosti nakon uspešno započete akcije.

Odgovori na pitanje: Kakav uticaj samosabotaža ima na vaš život? različitih su oblika, s obzirom da su pitanja bila otvorenog tipa, ali suštinski su slična. Ispitanici prepoznaju da im samosabotaža stoji na putu uspeha, efikasnog ostvarivanja ciljeva i osećaja zadovoljstva sobom i svojim životom.

Na treće pitanje: Na koji način prevazilazite samosabotažu? samo 6 osoba, odnosno 14,28% ispitanika odgovorilo je da poznaje načine za prevazilaženje samosabotirajućih obrazaca, dok 85,72% ispitanika kaže da ne zna kako ili ne uspeva da prevaziđe samosabotažu.

Relativno često govorim i pišem o samosabotaži, uzimajući u obzir u kojoj meri samosabotirajući obrasci, unutrašnji otpori i blokade imaju uticaja na život ljudi. Na njihov uspeh, mogućnost da ostvare željene rezultate, kvalitet međuljudskih odnosa, zdravlje, blagostanje.

Želela bih da vam objasnim nekoliko složenih mehanizama koji upravljaju našim životima, a koje je moguće osvestiti, razmontirati i posložiti na bolji način:

  • Mehanizmi zaštite koji su se na nesvesnom nivou pretvorili u elemente otpora i autodestrukcije
  • Mehanizam zone komfora, šta predstavlja izlazak iz nje, a šta njeno proširivanje i na koji način to omogućava da prevazilazite unutrašnja ograničenja i razvijate se
  • Veza uspeha i anksioznosti: Kako percepcija sopstvenih sposobnosti kao fiksiranih ili promenjivih utiče na rezultate koje ostvarujete u različitim životnim oblastima

Više o prevazilaženju samosabotirajućih obrazaca možete pročitati u mojoj knjizi Kako da postanete sami svoj coach