Ne verujem u lenjost. Ljudi nisu lenji, nego pružaju otpor različitim stvarima. Kada s klijentima radim na tome da ostvare ciljeve koje nikako ne uspevaju da ostvare, tragamo za izvorima njihovih unutrašnjih otpora. Neophodno je da svako od nas dobro razume zašto sam sebi pruža otpor, i da nauči kako da prevaziđe takvu situaciju.

Koje metode postavljanja ciljeva poznajete

Verujem da ste svi čuli za SMART metod postavljanja ciljeva. Naziv metoda je akronim koji se sastoji od prvih slova reči specific – određen, measurable – merljiv, attainable – ostvariv, realistic – realističan, time-related – vremenski ograničen. Slovo R ponekad ima i druga značenja, ili se dodaje još jedno R u nazivu metoda: relevant – važan, responsible – odgovoran.

Da biste ostvarili neki cilj, potrebno je da ga dobro definišete po SMARRT metodu. Takođe može da vam bude korisno da uradite SWOT analizu snaga i slabih tačaka u kontekstu ostvarivanja tog cilja.

Moja omiljena knjiga nosi naslov Ciljevi (Brian Tracy). Za mene je ona enciklopedija i obavezna literatura za svakog ko želi da bude uspešna i zadovoljna osoba. U njoj možete da pronađete sve važne lekcije kojima ćete se vraćati mnogo puta.

Druga knjiga koja je za mene bila pravo otkrovenje jeste From Coach to Awakener (Robert Dilts). Kod nas nije prevedena, a ako je neko prevede, verovatno će u naslovu stajati “Od kouča do buditelja”. Engleski jezik je pogodniji za izražavanje različitih novih ideja, a neke reči čak ne možemo ni da prevedemo, nego ih prilagodimo, poput koučinga.

Nova etapa u razvoju postavljanja ciljeva

U prvoj generaciji coachinga, govorilo se samo o nivou ponašanja: Programiram ciljeve, napravim plan, ponašam se u skladu s njim i ostvarujem svoje ciljeve. Vremenom se pokazalo da to nije dovoljno efikasan metod. Čovek je složeno biće, misleće, emotivno, a ne mašina koja radi po određenom akcionom planu.

Metod programiranja cilja po neurologičkim nivoima, kako to lepo objašnjava Dilts, doneo je revoluciju u oblasti postavljanja ciljeva. Kada radimo po NLN metodu, klijenta vodimo kroz proces od nivoa okruženja, preko nivoa ponašanja, sposobnosti, verovanja, uverenja i vrednosti, identiteta, sve do sistema koji je važan za taj cilj. A to može da bude organizacija u kojoj neko radi, strukovna organizacija, porodica, lokalna zajednica, i tako dalje.

Danas su svi već čuli da naš uspeh zavisi u velikoj meri od naših verovanja i nesvesnih uverenja. Ljudima još uvek nije najjasnije kako to funkcioniše, ali profesionalni coach može da vam pomogne u tome. Puno se priča o uverenjima, ali zapravo ona su samo jedan od nivoa na kojem može da postoji prepreka za ostvarivanje cilja.

U novoj etapi razvoja coachinga, pa time i oblasti postavljanja ciljeva, angažovalo se mnogo mislećih ljudi. Trenutno je jedna od aktuelnih diskusija u našoj struci na temu stava coachinga da klijent već ima sve odgovore koji su mu potrebni da bi uspešno prošao kroz coaching proces. To podrazumeva da će profesionalni coach sa dovoljno znanja i umeća uspeti da “pritisne prave dugmiće” u klijentu i podrži ga u razvoju koji mu je neophodan da bi izašao iz sadašnje situacije i počeo da se kreće ka željenoj situaciji, a da ga pritom ne osnažuje kroz edukaciju, trening, konsalting.

Šta donosi moj WordPlay metod

Profesionalno usavršavanje s jedne, a dugogodišnje iskustvo u radu s ljudima, s druge strane, pomogli su mi da kreiram svoj metod koji već koristim u coachingu i po kojem sada kreiram svoje radionice i treninge. Kroz treninge strateškog planiranja i timski coaching u organizacijama i kroz podršku pojedincima da ostvare svoje poslovne i lične ciljeve, uvidela sam da postoji nešto što nas sve povezuje, pojedince i timove.

A to su upravo unutrašnji otpori i blokade koji se pojačavaju srazmerno značaju cilja. Što je veći, važniji cilj, to je veći i unutrašnji otpor u ljudima. To je paradoks postavljanja ciljeva koji već dugo istražujem. Moj metod ima za cilj da olakša pojedincima, timovima i organizacijama proces ostvarivanja ciljeva, kroz procenu, planiranje i primenu tehnika i alata koji im pomažu da identifikuju i upravljaju unutrašnjim otporima koji im stoje na putu ostvarivanja važnih ciljeva.